Opleiding Stervensbegeleiding
Nederland wordt steeds ouder. Momenteel is de gemiddelde levensverwachting voor vrouwen in Nederland 83,3 jaar. Voor mannen is de gemiddelde levensverwachting 80,1 jaar. In 2016 waren er bijna 3,1 miljoen 65-plussers (18% van de bevolking). De verwachting is dat dit aandeel in 2040 is gestegen naar 26%.
Steeds meer mensen zoeken begeleiding en vastigheid in hun laatste levensfase. Ook hun naasten zoeken goede begeleiding. Deze begeleiding kun jij bieden nadat je de opleiding Stervensbegeleiding hebt gevolgd. Wil jij graag stervensbegeleider worden? Lees dan snel verder. Op deze pagina gaan we hier dieper op in.
Een opleiding Stervensbegeleiding als thuisstudie
Op dit moment wordt er één opleiding Stervensbegeleiding als thuisstudie aangeboden: Laudius Stervensbegeleiding. Je kunt de opleiding waar je wilt in je eigen tijd en tempo volgen (thuis, in de trein, waar dan ook). Je neemt de lesstof door en kunt online opdrachten insturen en vragen stellen aan je persoonlijke docent. Hierdoor is de thuisstudie goed te combineren met je baan of gezinsleven.
Na het volgen van de Laudius Stervensbegeleiding opleiding kun je:
- steun bieden aan iemand in een laatste levensfase
- inschatten wat voorwaarden zijn voor een persoonlijke, goede stervensbegeleiding
In de opleiding worden onder meer de volgende onderwerpen behandeld:
- de betekenis van de dood en sterven in verschillende culturen
- het werkveld van de stervensbegeleider
- religie
- fasen van sterven
- communiceren
- lichaamsverzorging
- juridische aspecten
- verzorging van overledenen
- rouwbegeleiding
Wil jij je aanmelden voor de opleiding Rouwverwerking Stervensbegeleiding?
Een klein onderdeel van de thuisstudie is Rouwbegeleiding. Er is echter ook een volledige cursus Rouwverwerking van Laudius. Het is mogelijk om beide opleidingen als combinatiedeal te kopen. Je gaat dan de opleiding Rouwverwerking Stervensbegeleiding volgen. Hierdoor bespaar je bijna 100 euro uit! Ben je hierin geïnteresseerd? Ga dan naar de pagina van de opleiding Stervensbegeleiding van Laudius. Kies in het prijsblok welke versie je voorkeur heeft (online/digitaal, of een combinatie van online/digitaal en een geprinte cursus). Op de vervolgpagina kun je dan de combinatiedeal selecteren.
Ben je op zoek naar een erkende opleiding Stervensbegeleiding?
Je wilt graag starten met een erkende opleiding Stervensbegeleiding. Dan is het belangrijk om te weten dat de overheid geen erkende opleiding Stervensbegeleiding controleert. Dus vanuit de overheid is er geen erkenning. Dit geldt voor zowel thuisstudies als klassikale lessen van Stervensbegeleiding.
Het zou dan nog mogelijk zijn dat een branche organisatie een opleiding Stervensbegeleiding erkend. Maar dit is ook niet het geval.
Maar dat maakt niets uit. Het ontbreken van een erkenning zegt niets over de kwaliteit. En afgaande op de reviews van Laudius Stervensbegeleiding zit het met de kwaliteit wel goed: gemiddeld scoort de opleiding een 8,5.
Wat is het verschil tussen Stervensbegeleiding en Palliatieve zorg?
Stervensbegeleiding kan mensen rust geven in hun laatste levensfase. Hun laatste dagen worden hierdoor draaglijker.
Palliatieve zorg wordt gegeven aan mensen die niet meer kunnen genezen van een ziekte. Dit kan bijvoorbeeld kanker zijn, maar ook dementie. Deze palliatieve zorg kan voor een korte periode gegeven worden, maar het is ook mogelijk dat dit jaren duurt. Palliatieve ondersteuning kan op de volgende gebieden:
- lichamelijke ondersteuning
- psychische ondersteuning
- spirituele ondersteuning
Stervensbegeleiding kan een onderdeel zijn van Palliatieve zorg, maar dit hoeft niet per se. Bijvoorbeeld als iemand oud, maar niet ongeneeslijk ziek is, kan stervensbegeleiding een optie zijn.
Er zijn mensen die in plaats van een cursus palliatieve zorg (of zelfs een cursus palliatieve terminale zorg) starten met een cursus stervensbegeleiding. Of dit bij je past hangt van je eigen situatie af.
Wat mag een Opleiding Stervensbegeleiding kosten?
In het onderstaande overzicht worden alle mogelijkheden getoond om de Opleiding Stervensbegeleiding als thuisstudie (en eventueel klassikaal) te volgen. Bekijk de verschillende mogelijkheden en schrijf direct online in. Dit is geheel vrijblijvend; er is een proefperiode. Je bent dus tot niets verplicht en hebt zo twee weken de mogelijkheid om te testen.