Opleiding bewindvoerder
Wil je graag bewindvoerder worden en zoek je naar een passende opleiding? Bewindvoerder kun je worden door het volgen van klassikale lessen of een thuisstudie. In het onderstaande overzicht staan de opleidingen bewindvoering die als thuisstudie worden aangeboden. Je kunt daarna aan de slag als beschermingsbewindvoerder. Je kunt dan onder andere bewindvoerder worden voor je ouders, kind, buren of anderen. Maar let op dat de opleiding bewindvoering gemiddeld bijna een jaar duurt. Het is dus niet zo dat je vandaag aan de opleiding begint en morgen je kind al kunt helpen die onder bewind staat.
Laudius bewindvoerder
Laudius bewindvoerder bestaat uit verschillende modules en een praktijkdag. De praktijkdag van de opleiding is optioneel, maar wordt wel aanbevolen. Je leert dan over onder andere gesprekken (intake, slecht nieuws, etcetera) voeren en het omgaan met weerstand. Als je hier al ervaring mee hebt, dan hoef je dit niet te volgen. Anders is het raadzaam om dit onderdeel van je opleiding te laten worden.
De modules die bij de Laudius opleiding bewindvoerder worden aangeboden zijn:
- De beschermingsbewindvoerder
- Wetgeving en regelgeving
- Over de rechtbank en andere externe partijen
- De verschillende taken en verantwoordelijkheden van een bewindvoerder
- Dossieropbouw
- Budgetplanning
- Hoe bewindvoering er in de praktijk aan toe gaat
- Schuldenproblematiek
- Communiceren
- Incasso en beslagrecht
Opleiding bewindvoerder LOI
LOI biedt twee verschillende opleidingen bewindvoering aan: LOI Bewindvoerder en LOI Zelfstandig Bewindvoerder.
In de basis zijn beide opleidingen hetzelfde. LOI Zelfstandig Bewindvoerder is de uitgebreide versie waarbij er het onderdeel ‘starten als zzp’er’ is toegevoegd aan de opleiding.
De opleiding bewindvoerder biedt, net als Laudius, een praktijkdag. Bovendien worden er online hoorcolleges aangeboden. De inhoud van de opleiding is:
- Wetgeving en regelgeving
- Bewindvoering in de praktijk
- Communiceren
- Schuldenproblematiek
Vooropleidingseisen bewindvoering
Er zijn geen vooropleidingseisen. Iedereen mag een opleiding bewindvoerder volgen. Echter; wil je bewindvoerder worden, dan moet je worden ingeschreven door de kantonrechter. Dit kan pas in de volgende twee gevallen:
- een afgeronde MBO-4 opleiding met minimaal twee jaar relevante werkervaring
- een passende HBO opleiding afgerond
Is het bewindvoerder of curator of mentor?
Bewindvoerder, curator en mentor zijn drie verschillende begrippen, die in drie verschillende situaties worden gebruikt. Dit wordt goed uitgelegd door de Rijksoverheid. De informatie is hier te vinden.
Wat mag een Opleiding bewindvoerder kosten?
In het onderstaande overzicht worden alle mogelijkheden getoond om de Opleiding bewindvoerder als thuisstudie (en eventueel klassikaal) te volgen. Bekijk de verschillende mogelijkheden en schrijf direct online in. Dit is geheel vrijblijvend; er is een proefperiode. Je bent dus tot niets verplicht en hebt zo twee weken de mogelijkheid om te testen.