Opleiding Assistent makelaar wonen

Opleiding Assistent makelaar wonen

Heb je interesse in vastgoed of ben je op zoek naar een baan met toekomst? Dan is een opleiding assistent makelaar wonen een hele goede keuze.

 

Wat doet een assistent makelaar wonen?

De assistent makelaar wonen kan heel veel werkzaamheden uitvoeren. De assistent kan bijvoorbeeld bezichtigingen verzorgen, informeren en adviseren van prijzen en verkoopstrategieën. En ook verschillende andere aspecten bij het begeleiden en afronden van een verkoop kunnen tot de werkzaamheden behoren.

Al deze werkzaamheden doet de assistent makelaar wonen onder begeleiding van een gecertificeerd makelaar. Deze makelaar is eindverantwoordelijk. Het daadwerkelijk taxeren van een woning en het tekenen van een koopakte zijn voorbeelden van werkzaamheden die niet door een assistent makelaar wonen mogen worden uitgevoerd.

 

Is er een vooropleidingseis bij de opleiding assistent makelaar wonen?

Nee, iedereen mag met een opleiding assistent makelaar wonen beginnen. Er wordt dus niet van tevoren gekeken wat jouw opleidingsniveau is. Wel is het advies om minimaal een vmbo-diploma te hebben. Makelaarsopleidingen komen met een proefperiode van 14 dagen. Je kunt dus voor jezelf snel een inschatting maken je het niveau van de opleiding aan kunt. Is dit het geval? Dan kun je zonder problemen verder gaan. Denk je dat het voor je te lastig is? Dan kun je zonder problemen de thuisstudie retourneren.

 

Uit welke onderdelen bestaat de opleiding assistent makelaar wonen?

In de opleiding assistent makelaar wonen worden de volgende modules behandeld:

 1. Juridische aspecten 1: privaatrecht, hypotheken, koop- en huurcontracten en andere wetten komen aan de orde
 2. Juridische aspecten 2: dit gaat onder andere over publiekrecht, ruimtelijke ordening, bestuursrecht
 3. Bouwkunde: Je leert bouwkundige inzichten te krijgen, krijgt kennis van onderhoud en de staat van een woning evenals de constructie en gebruikte materialen
 4. Vastgoedeconomie: economische zaken zoals vraag en aanbod, conjunctuur en concurrentie komen aan bod
 5. Specialisatie Wonen/MKB: aan bod komen onder meer de geschiedenis van makelaardij, ontwikkelingen en het takenpakket.

Juridische aspecten 1 en 2 vormen het onderdeel ‘Rechten’. Bouwkunde, Vastgoedeconomie en Specialisatie Wonen/MKB vormen het onderdeel ‘Capita Selecta’.

 

Hoe lang duurt een opleiding assistent makelaar wonen?

Het grote voordeel van een thuisstudie is dat je zelf bepaald hoe snel of langzaam je leert. Als je veel tijd hebt, kun je relatief snel door de stof heen gaan.Als je wat minder tijd hebt, doe je er iets langer over. Gemiddeld wordt een opleiding assistent makelaar wonen in negen maanden afgerond. Daarbij wordt uitegegaan van gemiddeld 8 uur per week aan studietijd. Maar zoals vermeld, kan dit ook sneller of langzamer; dat is aan jou.

 

Wat is SVM nivo?

Logo van SVM nivo

SVM nivo staat voor Stichting Vakexamen Makelaardij in Onroerende Goederen. Zij ontwikkelen examens en nemen deze af. Via hen kun je na je de opleiding de examens afronden en zo aantonen dat je over voldoende kennis beschikt.

SVM nivo is onafhankelijk. Zij zijn niet gekoppeld aan een instituut, maar zijn wel onderdeel van het Examenadviesburo. Bovendien brengen ze geen eigen opleidingen uit. SVM nivo geeft de eindtermen aan. Dit betekent dat zij bepalen welke kennis je moet hebben op welke vlakken. De opleiders moeten met hun opleiding assistent makelaar aansluiten bij deze eindtermen. Anders gaat het mis en kun je een deel van het examen niet maken. De website van SVM nivo is hier te vinden.

 

De examens voor assistent makelaar wonen

De opleidingsinstituten verzorgen de thuisstudie assistent makelaar wonen. Bij deze thuisstudie zijn de kosten van de examens niet inbegrepen. Deze examens worden verzorgd door SVM nivo. Er zijn drie examens. Als je deze succesvol afrondt, wordt je assistent makelaar. De drie examens zijn:

 • Juridische aspecten 1
 • Juridische aspecten 2 (het is ook mogelijk om het examen voor juridische aspecten 1 en 2 tegelijk af te leggen)
 • Capita selecta

Daarnaast wordt er ook nog een praktijktoets afgenomen. Deze praktijktoets bestaat uit het maken van opdrachten en een mondeling deel.

De totale kosten voor alle examens en de praktijktoets bedragen ongeveer 900 euro.

De slagingspercentages bij assistent makelaar wonen zijn in 2017 als volgt:

Capita Selecta 54%
Juridische aspecten 1 43%
Juridische aspecten 2 68%
Praktijktoets mondeling 94%
Praktijktoets opdrachten 81%

 

Bij NHA krijg je je lesgeld terug als je twee keer niet slaagt voor het examen.

 

Zijn er vrijstellingen te krijgen?

Wil je graag zelf makelaar worden en ben je assistent makelaar wonen? Dan is het mogelijk om vrijstellingen te krijgen. Deze vrijstellingen kunnen gelden voor:

 • Deelexamen Juridische aspecten 1
 • Deelexamen Juridische aspecten 2
 • Capita Selecta

Voor de praktijktoets kun je geen vrijstelling krijgen. Als je vrijstellingen wilt aanvragen, zijn er aanvraagkosten aan verbonden. Deze dien je aan SVM nivo te voldoen. Neem voor meer informatie contact met hen op.

 

 

 

 

Wat mag een Opleiding Assistent makelaar wonen kosten?

In het onderstaande overzicht worden alle mogelijkheden getoond om de Opleiding Assistent makelaar wonen als thuisstudie (en eventueel klassikaal) te volgen. Bekijk de verschillende mogelijkheden en schrijf direct online in. Dit is geheel vrijblijvend; er is een proefperiode. Je bent dus tot niets verplicht en hebt zo twee weken de mogelijkheid om te testen.


Assistent Makelaar Wonen
Prijs: € 539.00
Type: Thuisstudie
Cadeau: Geen inschrijfgeld (elders 30 euro)
Assistent Makelaar Wonen

Assistent Makelaar Wonen
Prijs: € 619
Cursusduur: 9 maanden maanden
Type: Thuisstudie
Assistent Makelaar Wonen

Ook misschien interessant

Makelaarsopleiding