Cursus Vakbekwaamheid honden- en kattenbesluit

Cursus Vakbekwaamheid honden- en kattenbesluit

Mensen die geld verdienen door huisdieren te houden, moeten aan verschillende wetten en regels voldoen. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die honden fokken, eigenaren van asielen, dierenpensions of mensen die beurzen en tentoonstellingen met gezelschapsdieren organiseren. In dit laatste geval moet er iemand aanwezig zijn die beschikt over het vakbekwaamheid. Vroeger kon je een cursus vakbekwaamheid honden- en kattenbesluit volgen. Tegenwoordig is dit de cursus Besluit Houders van Dieren – honden en katten.

Is het diploma voor vakbekwaamheid honden en kattenbesluit vervallen?

Het honden- en kattenbesluit stamt uit 1999. Dit is op 1 juli 2014 vervangen door het Besluit Houders van Dieren. Dit is een overkoepelend besluit wat voor veel verschillende dieren geldt (bijvoorbeeld ook voor vogels, knaagdieren en vissen). Specifiek voor honden en katten geldt het Besluit Houders van Dieren – honden en katten. Dus ja; vakbekwaamheid honden- en kattenbesluit is vervallen. Maar het is vervangen door een vergelijkbaar iets.

Moet ik stage lopen bij de cursus vakbekwaamheid honden- en kattenbesluit?

Ja. Een onderdeel van de opleiding is het praktische gedeelte. Het voldoen aan het praktische gedeelte geldt ook als je een thuisstudie besluit houders van dieren volgt. In totaal moet je 20 dagen (160 uur) aan stage en praktijkopdrachten doen. Dit zou je op je eigen bedrijf kunnen doen als dit erkend is door de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Overleg hier van te voren over. Anders kun je stage lopen bij een dierenarts en dierenasiel.

Inhoud van de cursus Besluit Houders van Dieren – honden en katten

Voor het volgen van de thuisstudie besluit houders van dieren is er geen vooropleiding nodig. Iedereen kan dus zonder probleem starten met de cursus. Honden en kattenbesluit bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Anatomie, fysiologie en pathologie
 • Huisvesting van dieren
 • Nemen van hygiënische maatregelen
 • Voeren en verzorgen van dieren
 • Begeleiden bij de voortplanting
 • Commerciële vaardigheden
 • Werken volgens wetten en voorschriften

Het niveau van de cursus honden en kattenbesluit is MBO-4.

Het examen bij de cursus vakbekwaamheid honden- en kattenbesluit

Het examen vakbekwaamheid honden en kattenbesluit bestaat uit vier verschillende onderdelen:

 • Anatomie, fysiologie en pathologie
 • Voeren en verzorgen van dieren
 • Begeleiding bij de voortplanting
 • Werken volgens wetten en voorschriften

Deze onderdelen kunnen apart worden gemaakt. Het examen wordt digitaal afgenomen. Je kunt hiervoor terecht in Leeuwarden, Assen, Zwolle, Deventer, Borne, Den Helder, Amsterdam, Utrecht, Amersfoort, Ermelo, Arnhem, Leiden, Den Haag, Voorburg, Middelburg, Goes, Breda, Eindhoven, Venlo of Maastricht.

De kosten voor het examen bedragen in totaal maximaal 440 euro.

En als ik geen bewijs van vakbekwaamheid besluit houders van dieren – honden en katten heb?

De inspecteurs van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) mogen inspecties uitvoeren. Als blijkt dat iemand in overtreding is, kunnen verschillende sancties volgen. Dit kan bijvoorbeeld het opmaken van een proces verbaal zijn. Het is zelfs mogelijk dat dieren worden weggehaald bij ernstige overtredingen. Er geldt geen overgangsregeling als je beroepsmatig werkt met honden en katten. In het verleden had je dus een cursus vakbekwaamheid honden- en kattenbesluit moeten volgen. En nu moet je een cursus Besluit Houders Dieren – honden en katten gevolgd hebben. Dit is verplicht.

Kies de juiste cursus – vakbekwaam houder van honden en katten

Zoals te zien is, zijn er twee LOI cursussen honden en kattenbesluit; kort MBO en een cursus. Vergelijk welke het beste bij jou past.

Wat mag een Cursus Vakbekwaamheid honden- en kattenbesluit kosten?

In het onderstaande overzicht worden alle mogelijkheden getoond om de Cursus Vakbekwaamheid honden- en kattenbesluit als thuisstudie (en eventueel klassikaal) te volgen. Bekijk de verschillende mogelijkheden en schrijf direct online in. Dit is geheel vrijblijvend; er is een proefperiode. Je bent dus tot niets verplicht en hebt zo twee weken de mogelijkheid om te testen.